Economia va evolua pozitiv doar din a doua parte a lui 2011. Firmele inca o duc greu
Economia va inregistra o evolutie pozitiva cel mai probabil din a doua jumatate a anului viitor, avand in vedere ca doua din trei firme inca se confrunta cu dificultati, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
“Situatia este inca dificila, nu avem cum sa mergem pe plus in primul semestru din 2011, sansele sa trecem pe plus sunt in semestrul doi. Recuperarea nu se poate face in cateva luni”, a spus Nicolescu, citat de Mediafax.
El a prezentat rezultatele unei evaluari a situatiei de ansamblu a IMM-urilor din Romania in primele sase luni din acest an, din care a reiesit ca doua din trei firme au avut o situatie mai dificila comparativ cu ultimul semestru din 2009.
“Peste 60% din firmele intervievate au raspuns ca situatia economica a firmelor proprii a fost mai slaba in semestrul unu al acestui an, comparativ cu semestrul doi din 2009, in timp ce 19,77% au raportat o constanta, iar 18,6% o imbunatatire. In aceste conditii este greu ca economia sa-si revina”, a adaugat Nicolescu.
Potrivit evaluarii, mediul economic ramane “neprietenos” dezvoltarii afacerilor, in conditiile in care principalii indicatori macroeconomici au intregistrat deprecieri fata de ultimele sase luni din 2009.
In ceea ce priveste rezultatele obtinute de IMM-uri in primele sase luni din 2010, evaluarea arata ca numarul firmelor inregistrate in perioada analizata s-a redus cu 3% fata de semestrul doi din 2009, in timp ce radierile au crescut cu aproape 465%.
Totodata, numarul firmelor care au obtinut profit in acest interval s-a diminuat cu 2%, concomitent cu o majorare cu 5,6% a numarului socitatilor cu pierderi. Mai mult, cifra de afaceri a IMM-urilor s-a redus in medie cu 7,8%, iar profitul s-a diminuat cu 5,1%.
Si nivelul datoriilor a inregistrat un avans in perioada de referinta, acestea crescand in medie cu 1,54%. De asemenea, pierderile IMM-urilor s-au majorat cu 7,71%, iar investitiile realizate de acestea au scazut cu 6,45% fata de a doua jumatate din 2009.
Rezultatele au fost obtinute prin intervievarea a 128 de intreprinzatori.
Nicolescu a reiterat o serie de masuri care ar trebui adoptate in vederea sprijinirii sectorului IMM-urilor din Romania, printre acestea plata arieratelor, realizarea de investitii in infrastructura, absorbtia fondurilor europene, normalizarea relatiilor de creditare.
O alta propunere vizeaza masuri de stimulare pentru investitii, respectiv scaderea cotei unice de la 16% la 10%, precum si neimpozitarea profitului reinvestit.
Referitor la cota unica de impozitare, rezultatele unui studiu realizat de Consiliu, arata ca aproape 92% dintre IMM-uri doresc reducerea acesteia, cei mai multi la 10%. In acelasi timp, intreprinzatorii ar prefera mai degraba sa aiba posibilitatea de a alege intre impozit pe profit de 16% si impozit pe venit de 3%.
“Proiectul de ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal nu reglementeaza masuri care sa stimuleze firmele, prevede doar cresteri de accize si modalitati de colectare de mai multi bani la buget. Daca nu se vor lua in calcul si masuri de stimulare a firmelor, CNIPMMR va aviza negativ proiectul in Consiliul Economic si Social”, a declarat Ana Bontea director in cadrul CNIPMMR.
Si Alianta Confederatiilor Patronale din Romania, din care CNIPMMR face parte, a solicitat in urma cu cateva luni reducerea cotei unice de impozitare la 10%, in conditiile in care majoritatea statelor din regiune au adoptat o masura similara.
Sursa: Wall Street