Guvernul este de acord cu îmbunătăţirea Codului Muncii
Ştefan Varfalvi: Emil Boc a dorit să definitiveze paşnic şi rapid Codul Muncii
Ovidiu Nicolescu: Prevederile acceptate de Guvern vor îmbunătăţi legislaţia muncii
Premierul Boc s-a întâlnit ieri, la Palatul Victoria, cu patronatele şi sindicatele pentru discuţii pe Codul Muncii. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, că va lua în considerare unele dintre recomandările sindicatelor legate de modificarea Codului Muncii şi s-a arătat convins că noul Cod va fi acceptat de toţi actorii sociali. "Am spus clar că sunt câteva recomandări pe care noi le vom lua în considerare. În consecinţă, mâine (joi, n.r.), după ce vom avea întâlnirile cu sindicatele, vom anunţa ce s-a acceptat din acele recomandări", a declarat Botiş. Ministrul s-a arătat convins că în urma discuţiilor cu sindicatele se va ajunge la un Cod al Muncii acceptat de toate părţile.
Astfel, prim-vicepreşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR), Ştefan Varfalvi, ne-a declarat că întâlnirea de ieri de la Palatul Victoria a decurs foarte bine şi s-au discutat câteva articole foarte importante din Codul Muncii. "Efectiv premierul Emil Boc a dorit să definitiveze paşnic şi rapid Codul Muncii. Astfel, prim-ministrul şi ministrul Muncii au discutat şi au analizat observaţiile făcute de patronate, de sindicate, cât şi cele luate chiar de guvernanţi. Au fost discuţii paşnice şi constructive, dar încă nu am ajuns să discutăm articolele care au generat tensiuni şi de care în cele mai multe cazuri Guvernul nu este de acord. Probabil aceste articole le vom discuta săptămâna viitoare la o nouă întâlnire, când poate vom reuşi să definitivăm Codul Muncii'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Ştefan Varfalvi.
CNIPMMR: Vom avea un Cod al muncii mai flexibil
Totodată, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, ne-a declarat că la întâlnirea de ieri s-a discutat numai despre Codul Muncii, pentru a se putea adopta cât mai repede. "A fost o întâlnire constructivă, care s-a bazat numai pe prevederile Codului Muncii. Premierul şi ministrul Muncii au venit cu o listă pe care erau trecute câteva prevederi ale Codului şi care stârnea neînţelegeri între partenerii sociali, dar şi în Guvern. Astfel, erau vreo 8-9 articole, din care câteva s-au aprobat, unele sunt în curs de aprobare, iar pe celelalte vom mai reflecta săptămâna viitoare. Oricum articolele făceau referire la flexibilizarea Codului Muncii, mai exact la perioadele de probă şi la contractele colective de muncă. Mai mult decât atât, prevederile adoptate şi acceptate de Guvern vor schimba pozitiv legislaţia muncii, iar situaţia de pe piaţa forţei de muncă se va îmbunătăţi faţă de cum este ea la ora actuală'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.
CIS: Orice amânare întârzie revenirea economiei
Orice amânare în amendarea legislaţiei muncii, în sensul flexibilizării pieţei forţei de muncă, întârzie procesul de revenire a economiei, a declarat Doina Ciomag, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS). "Creşterea competitivităţii economiei româneşti şi a atractivităţii ei pentru investitori, precum şi consolidarea sectorului privat depind în mare măsură de piaţa forţei de muncă. CIS a arătat de mai multe ori că adoptarea unor reglementări mai flexibile pe piaţa muncii ar putea duce la crearea pe termen scurt a 90.000 de locuri de muncă noi. Cu cât se va întârzia amendarea legislaţiei muncii în acest sens, cu atât se va întârzia crearea acestor locuri de muncă care ar contribui la revenirea economiei", a menţionat Ciomag, potrivit Mediafax.
Ea a arătat că unele modificări aduse Codului Muncii sunt în spiritul propunerilor CIS elaborate în procesul de dezbatere publică a legislaţiei, dar a menţionat că faţă de acestea organizaţia a transmis o serie de alte propuneri Ministerului Muncii. Guvernul negociază în prezent cu partenerii sociali proiectul de Cod al Muncii propus de Executiv.
Un Cod al controverselor
Liderii sindicali nu sunt de acord cu mai multe prevederi din proiect, opunându-se în special modificărilor referitoare la concedierile colective, stabilirea duratei de muncă, preavizul la încetarea contractului şi perioada de probă la angajare. Executivul propune eliminarea interdicţiei de a angaja mai mult de trei persoane pentru acelaşi post în perioada de probă, în timp ce sindicatele se opun abrogării acestei prevederi din actualul cod al muncii.
Sindicaliştii mai vor ca legislaţia să aibă o prevedere prin care în cazul absolvenţilor de studii superioare să constituie stagiu primele şase luni după debutul în profesie al acestora. La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul ar urma să elibereze, obligatoriu, o adeverinţă vizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă. În cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii fără încetarea raportului de muncă, sindicaliştii completează propunerea Guvernului referitoare la reducerea timpului de lucru şi a salariului cu menţiunea ca acest lucru să se întâmple "în special" pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Pe de altă parte, Guvernul vrea să păstreze în noul Cod al muncii prevederea ca liderii sindicali să nu poată fi concediaţi de la locurile de muncă în perioada de mandat sindical, însă vrea să elimine perioada de doi ani după încetarea mandatului. Sindicatele cer însă menţinerea acestei prevederi, care se regăseşte în Codul Muncii în vigoare. În acelaşi timp, proiectul prevede recuperarea unor eventuale pagube provocate din vina angajatului în 30 de zile după ce i-a comunicat acestuia evaluarea pagubei. Sindicatele se opun acestei propuneri, susţinând că doar instanţa de judecată poate constata vinovăţia şi obligaţia de plată.
Sursa: Curierul National