Au intrat în vigoare Codul Muncii şi Legea zilierilor. Încep controalele la firme pentru depistarea muncii la negru!

 
Au intrat în vigoare Codul Muncii şi Legea zilierilor. Încep controalele la firme pentru depistarea muncii la negru!

Codul Muncii modificat şi noua Lege a Zilierilor vor intra în vigoare efectiv, din 2 mai, în timp ce o altă componentă importantă a pachetului legislativ referitor la piaţa muncii, Legea Dialogului Social, aşteaptă decizia Curţii Constituţionale, care va fi cunoscută miercuri.

“Codul Muncii cu modificările care i-au fost aduse intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, practic, începând de luni. Din aceeaşi zi se aplică şi Legea Zilierilor, referitoare la persoanele care prestează activităţi cu caracter ocazional. Miercuri, probabil, vom afla şi decizia Curţii Constituţionale cu privire la Legea Dialogului Social”, a declarat, duminică, în exclusivitate  Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu a subliniat că, simultan cu intrarea în vigoare a noului cadru legislativ, din prima zi a săptămânii viitoare va fi demarat “un control la nivelul întregii ţări, pentru combaterea muncii la negru”.

Acesta va fi efectuat de către ministerele Muncii, Finanţelor şi Internelor, prin echipe mixte ale Inspecţiei Muncii, Gărzii Financiare, Poliţiei şi Jandarmeriei.

În legătură cu aceste controale, oficialul MMFPS a subliniat că scopul urmărit este “creşterea numărului de contracte de muncă prin aducerea în zona legală a persoanelor care muncesc la negru”.

“Atât noul Cod al Muncii, cât şi Legea Zilierilor au în vederea scoaterea la suprafaţă a muncii nedeclarate şi, în general, o creştere a numărului de contracte de muncă. De pildă, Codul Muncii permite acum încheierea de contracte de muncă pe o perioadă determinată mai mare, de până la cinci ani, venind astfel în sprijinul societăţilor comerciale şi ONG-urilor care derulează contracte cu finanţare europeană.

Până la intrarea în vigoare a modificărilor Codului muncii, contractele de muncă pe durată determinată puteau avea cel mult doi ani, în timp ce pentru finanţarea europeană este nevoie de contracte pe trei ani”,a subliniat Nicolae Ivăşchescu.

Acesta a precizat că, odată cu flexibilizarea pieţei muncii, noul Cod introduce sancţiuni mult mai drastice pentru munca la negru.
Sancţiunile prevăd amenzi pentru angajator “de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană găsită fără forme legale de angajare, iar în cazul a mai mult de cinci persoane, angajatorul poate fi sancţionat penal cu închisoare de la unu la doi ani”.

După cum a precizat secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu, pachetul legislativ este în favoarea angajatorilor, dar şi a angajaţilor, care pot beneficia de ajutor de şomaj, pensie, asigurări sociale, prin intermediul contractului de muncă legal încheiat.

Oficialul MMFPS a arătat că Guvernul a lansat acest pachet legislativ, ţinând cont de sugestiile mediului de afaceri şi ale societăţii civile, iar în perioda următoare va monitoriza reacţia pieţei muncii.

“La sfârşitul acestei luni, cel mai probabil la începutul celei viitoare, vom comunica efectele noilor prevederi legislative, dacă şi cu cât a crescut numărul de contracte de muncă pe perioadă determinată şi nedeterminată. La fel şi pentru zilieri. Totuşi, după şase luni vom avea o evaluare completă a sistuaţiei”, a explicat secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu.

 

Sursa: financiarul.ro

Share your thoughts