Romania “vicecampiona” mondiala la impozite
In medie, pentru plata tuturor obligatiilor fiscale se pierd anual noua zile si sase ore Companiile din Romania au de facut in decursul unui an nu mai putin de 113 plati de taxe si impozite, ocupand ultimul loc la acest capitol in Uniunea Europeana si penultima pozitie la nivel mondial, in timp ce pentru achitarea tuturor acestor obligatii fiscale o firma pierde in medie noua zile si sase ore pe an, se arata in raportul „Paying Taxes” , elaborat de PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondiala, aferent datelor din 2009.
Potrivit PwC, Romania este oferita drept exemplu la capitolul cat de complicat poate fi un sistem fiscal. O companie locala trebuie sa plateasca 17 taxe diferite, mult peste media globala de noua impozite sau cea a Uniunii Europene, de 11 taxe. In Romania, o firma trebuie sa realizeze lunar plati in contul taxei pe valoarea adaugata (TVA) si pentru cele sapte impozite diferite aplicate fortei de munca. Trimestrial, companiile achita impozit pe venit si realizeaza alte 13 plati diferite aferente altor opt taxe. „Sistemul de impozitare romanesc s-ar putea imbunatati daca s-ar introduce un sistem electronic de colectare a taxelor. De asemenea, daca impozitele si contributiile nu vor mai fi colectate de entitati diferite, ci doar de una singura, de exemplu ANAF, putem asista la un impact pozitiv masiv, care va ajuta la consolidarea bazei de impozitare”, a precizat Peter de Ruiter, seful Departamentului de consultanta fiscala si juridica al PwC. Acesta a aratat ca in Romania se colecteaza doar 79% din impozitele declarate, fapt care demonstreaza slaba calitate a sistemului de strangere a taxelor. Din cele 113 plati de taxe si impozite, 84 se refera la contributiile sociale, in timp ce media Uniunii Europene este de 17,5 operatiuni pe an.
Suedia se afla pe primul loc la usurinta unei companii de a plati taxele, cu doar doua operatiuni pe an.
Potrivit PwC, la nivel global, Romania se afla pe locul 151 din 183 de state in ceea ce priveste usurinta unei companii de a plati taxele, cu doua pozitii mai jos fata de raportul precedent.„In cursul anului 2010, guvernul a introdus alte cateva masuri fiscale menite sa ajute la atingerea deficitului bugetar. Aceste masuri vor afecta pe viitor indicatorul referitor la plata taxelor. Este vorba de majorarea TVA de la 19% la 24%, cresterea taxelor locale, precum si introducerea unui sistem nou de penalizare pentru intarzieri in plata taxelor”, a explicat Peter de Ruiter.
Potrivit raportului PwC, rata totala de impozitare a unei companii din Romania este de 44,9%, usor peste media din UE, de 44,2%, dar sub media mondiala, de 47,8%. Timpul necesar pregatirii documentatiei, depunerii declaratiilor si platilor se ridica la 222 de ore. Defalcat, 51,8% din rata totala de impozitare reprezinta contributii la asigurarile sociale, 23,2% este impozitul pe venitul companiilor, 11,2% – asigurari de sanatate si 3,7% – contributii la somaj.
Potrivit studiului, sapte state din Uniunea Europeana au implementat in anii 2009-2010 reforme fiscale de facilitare a platii impozitelor, adica Bulgaria, Cehia, Ungaria, Lituania, Olanda, Portugalia si Slovenia. Taxele salariale si contributiile sociale reprezinta cea mai mare parte a poverii fiscale din UE, respectiv 64,3%, comparativ cu media mondiala de 33,8%.
Sursa: Financiarul