Angajatii sunt protejati in cazul insolventei companiilor
Numarul de cazuri in care angajatii au nevoie de compensatii datorita insolventei companiilor a crescut in UE cu 20% intre 2008 si 2009. O directiva europeana protejeaza angajatii, obligand statele membre sa plateasca salarii restante celor care si-au pierdut locurile de munca in aceste cazuri. Este suficient acest ajutor? La aceasta intrebare au incercat sa raspunda deputatii europeni miercuri, in cadrul unei audieri organizate in cadrul comisiei pentru ocuparea fortei de munca.
UE cere garantii de ajutare a angajatilor, insa sumele platite, definitia "angajatului" si perioada pentru care se platesc salariile restante sunt stabilite de statele membre. De aceea, sumele si perioada acoperita sunt diferite de la tara la tara. "Limitele impuse de unele state nu acopera integral salariile neplatite", a spus in cadrul audierii Wiebke Warneck, consilier juridic la Confederatia Europeana a Sindicatelor.
Cazurile de insolventa sunt din ce in ce mai numeroase
Conform domnului Warneck, "riscul ca firmele sa nu isi poata indeplini datoriile catre angajati creste dramatic". Raportoarea parlamentara Julie Girling (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit), de la comisia pentru ocuparea locurilor de munca si afaceri sociale, considera ca UE a reusit sa asigure un grad minim de protectie pentru angajati in eventualitatea insolventei. "Daca un lucru nu e stricat, nu incerca sa il repari. In Belgia, de exemplu, 98% din cereri sunt rezolvate. Unde este atunci problema?", a intrebat dumneaei.
Raportoarea Girling crede ca o mai mare armonizare in domeniu ar putea avea un impact negativ asupra competitivitatii statelor membre. Dumneaei nu considera ca este necesara stabilirea unei cifre minime pentru platile efectuate de institutia de garantare de la nivel european.
Comisia monitorizeaza situatia
Prima directiva ce garanteaza un nivel minim de protectie a angajatilor in cazul insolventei angajatorului dateaza din 1980. O noua directiva a fost pusa in aplicare in acelasi domeniu in 2008. Insa numarul insolventelor a crescut drastic in 2009, datorita crizei economice, spune un raport al Comisiei Europene privind punerea in aplicare a acestei directive.
In audierea de miercuri, reprezentantul Comisiei Europene a spus deputatilor europeni ca institutia sa nu intentioneaza pentru moment sa schimbe directiva, dar "va continua sa monitorizeze indeaproape situatia". Aceasta problema va fi abordata din nou la Parlamentul European in cadrul comisiei pentru afaceri juridice.
Sursa:
Parlamentul European