Din 1871, la Cluj, pentru mediul de afaceri

A.P.M. Cluj este cea mai veche organizaţie patronală şi unul dintre cei importanți factori de reprezentare și susținere a mediului antreprenorial din Transilvania.

Suntem cea mai veche asociaţie a mediului de afaceri din România, atât ca tradiţie (înfiinţare la 1871) cât şi ca istorie recentă (reînfiinţare la 9 ianuarie 1990), cu peste 25 de ani de activitate recentă în beneficiul mediului de afaceri, pentru sprijinirea antreprenoriatului.

Istoria noastră se împleteşte cu afirmarea economică şi identitară a românilor din Transilvania, cu dezvoltarea modernă a Clujului şi apoi cu relansarea iniţiativei private după Revoluţia din Decembrie 1989.

Suntem o asociaţie patronală organizată în conformitate cu Legea Dialogului Social nr. 62/2011, independentă, nonprofit, neguvernamentală şi apolitică. Ca membru fondator al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), cea mai reprezentativă confederaţie patronală a sectorului IMM la nivel naţional, reprezentăm mediul de afaceri ca structură teritorială a CNIPMMR,  în judeţul Cluj, deţinând totodată responsabilitatea de reprezentare la nivel regional a CNIPMMR.

Misiunea asociaţiei este să faciliteze şi să sprijine înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor cu capital privat şi a întreprinzătorilor independenţi.

Asociaţia acordă membrilor săi consultanţă şi asistenţă juridică, economică, financiară, antreprenorială şi managerială. În acest context, asociaţia îşi propune să contribuie la dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv la nivel european şi la avansarea economiei locale şi regionale pe lanţul economic valoric.

De asemenea, APM Cluj reprezintă interesele membrilor săi şi a mediului de afaceri în relaţiile cu autorităţi publice centrale şi locale, precum şi la acţiunile organizate la nivel local, regional si naţional, care prezintă interes pentru activitatea patronală şi activitatea economică privată.

La Cluj operăm unul din cele mai mari centre de formare din Transilvania si de sprijin pentru accesarea finanţărilor europene.

Informatii cheie

Pe scurt despre noi

Formare profesională: Peste 20.000 de absolvenți

Operam un centru de formare profesionala, precum si Centrul Lean si Centrul de Dezvoltare de Produs, pe o infrastructura dedicata de peste 1000 mp de sali de curs si birouri in 2 locatii din Cluj-Napoca.

Ca furnizor autorizat de ANC de servicii pentru educaţia adulţilor, avem acreditate până la această dată 18 cursuri de formare iniţială, specializare şi/sau perfecţionare profesională, managerială si antreprenoriala, iar in cei peste 15 ani de functionare, am pregatit peste 20.000 de absolventi.

Proiecte Europene: peste 15 mil EUR

In ultimii 18 ani, am realizat si implementat proiecte in valoare cumulata de peste 15 mil EUR, in domenii precum educatie manageriala si antreprenoriala, inovatie, formare profesionala, dezvoltare sociala, cu finantare nationala sau internationala (PHARE, POSDRU, POCU, eContent, Banca Mondiala, EU FP7). In aceste initiative am colaborat cu peste 20 de parteneri din 15 tari (camere de comert, institute de cercetare, grupuri industriale, asociatii patronale sau profesionale).

Venim cu o expertiza solida de management de proiect pe proiecte complexe si cu o experienta indelungata in domeniul formarii profesionale si a pregatirii antreprenoriale.

Afilieri și parteneriate naționale și internaționale

Suntem afiliati la Consiliului National al IMM-urilor si colaboram intr-o retea extinsa la nivel national si regional, sub umbrela CNIPMMR si a Federatiei Patronatelor din Regiunea NV.

Suntem membri, initiatori sau co-fondatori a mai multor clustere economice, care opereaza in Regiunea NV (mobila, IT, energii alternative, agro-alimentar, lifestyle), ai Pactului Regional pentru Ocupare si Forta de Munca NV si sprijinim functionarea unor cluburi de afaceri straine (Clubul Francofon de Afaceri Cluj) sau organizatii profesionale (CECCAR) .

Colaboram sau am colaborat  la nivel internațional in parteneriate cu organizații de referință pentru cercetare, reprezentare si sprijinirea mediului de afaceri (CCI Paris, Renault Consulting, Institut Francais Textille-Habillement, CosmeticValley, CCI Vichy, Fraunhofer, Athens Technology Centre, Euratex, TexclubTec, Hellenic Fashion Industry Association, CCI Vratsa, Budapest Business School, Lahti University).

Reprezentare și dialog social

Reprezentăm mediul de afaceri în structuri de dialog social și comitete consultative precum: Comisia de Dialog Social Cluj, Consiliul Consultativ al AJOFM, Cluj, Consiliul Consultativ al ITM Cluj, Comisia Judeţeană de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulţilor, Cluj, Comitetul Regional de Planificare Nord-Vest, Pactul Teritorial pentru Ocupare si Forta de Munca NV

Facilități: 250 mp

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Istoric

150 de ani de tradiție, 30 de ani de dezvoltare recentă

1871

26 Februarie 1871: Adunarea generala de infiintare provizorie a Reuniunii Sodalilor Romani din Cluj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
s604x0_Amos_Francu

1875

Constituirea Reuniunii Sodalilor Romani din Cluj, pe baza statutelor aprobate

1918

Reorganizarea sub denumirea Reuniunea Comerciantilor, Industriasilor si Meseriasilor Romani din Cluj si jud. Cojocna

piata-centrala-1-cluj-1800
Palatul-Babos-din-Cluj-80-750x380

1948

Marea Naționalizare (Legea 119/1948). Desfiintarea patronatelor. Mestesugarii si mandatatarii raman singurii supravietuitori ai liberei initiative private in economia socialista a Romaniei postbelice.

1990

9 ianuarie 1990: Reinfiintarea asociatiei sub denumirea Asociatia Profesionala Libera a Micilor Meseriasi din jud Cluj, in baza Legii 21/1924, continuatoare a Reuniunii Comerciantilor Industriasilor si Meseriasilor Romani din Cluj, consfintita de Judecatoria Cluj-Napoca prin incheierea nr 2 /24.01.1990. Peste 50% din fondatori sunt meseriasi care au continuat activitatea independenta dupa nationalizare.

P70906-182457(1)

1991

19 iunie 1991: Reorganizarea ca asociatie patronala sub denumirea Asociatia Patronilor si Meseriasilor din jud. Cluj

1992

27 mai 1992: Membru fondator al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

P70906-182515
P70906-182601

2020-2021

Anul aniversar APM si al patronatelor din Romania: 150 de ani de la constituirea asociatiei si 30 de ani de la reinfiintare.

Întemeietori și membri marcanți

Istoria noastră se împleteşte cu afirmarea economică şi identitară a românilor din Transilvania.

Dr. Al. Vaida-Voevod

om politic, lider al românilor ardeleni şi fruntaş al Marii Uniri, prim-ministru al României.

Dr. Nicolae Iorga

istoric, om politic, prim-ministru al României.

Cardinal Iuliu Hossu

episcop de Cluj-Gherla al Bisericii Romane Unite cu Roma, membru de onoare al Academiei Române, senator in Parlamentul Romaniei, fruntaş al Marii Uniri

Mitropolit Nicolae Ivan

primul episcop al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, membru de onoare al Academiei Române

Dr. Amos Frâncu

avocat şi om politic român, apărător al memorandiştilor în anul 1894 şi militant pentru Marea Unire de la 1 decembrie 1918, decan la Baroului Cluj.

Dr. Aurel Isac

avocat, lider al românilor ardeleni, membru al grupului memorandiştilor, decan al Baroului Cluj.

Dr. Grigore Silaşi,

preot protopop al Bisericii Române Unite cu Roma, filolog şi folclorist român, membru de onoare al Academiei Române, decan al facultatii de litere al Universitatii Francisc Iosif.

Gral. Nicolae Petala

general in Primul Razboi, comandant al Corpului 6 Armată Cluj, Inspector General al Armatei şi al Învăţământului Militar, senator in Parlamentul Romaniei