Firmele, luate la bani mărunţi după noile condiţii de înregistrare a TVA
Ministerul Finanţelor a emis un ordin prin care înregistrarea ca plătitor de TVA se condiţiona de mai multe criteria
Pentru a acorda dreptul de înregistrare, organele fiscale verifică documentaţia şi existenţa faptică a sediului social
Înăsprirea condiţiilor privind înregistrarea unei firme ca plătitoare de TVA va complica procedurile şi va conduce la întârzieri de până la o lună în derularea afacerilor, potrivit consultanţilor Nexia International, care cred că ordinul va activa piaţa de preluări a firmelor deja înregistrate, citează Mediafax. La finele săptămânii trecute a intrat în vigoare un ordin emis de Ministerul Finanţelor prin care înregistrarea ca plătitor de TVA se condiţiona de mai multe criterii, printre care desfăşurarea activităţii la sediul social declarat şi obligativitatea ca administratorii sau asociaţii să nu aibă înscrise în cazierul fiscal infracţiuni. Pentru a acorda dreptul de înregistrare, organele fiscale verifică documentaţia şi existenţa faptică a spaţiului aferent sediului social şi, după caz, a sediilor secundare declarate, care să corespundă obiectului de activitate pe care persoana impozabilă intenţionează să o desfăşoare.
"Ideea acestui ordin este menită să asaneze mediul economic"
"În aparenţă, ideea acestui ordin pare de bun augur, fiind menită să asaneze mediul economic de elemente care nu au legătură cu activitatea economică reală. Însă, creşterea controlului statului asupra acestui aspect nu face în acest moment decât să lovească în persoanele de bună-credinţă care intenţionează să deruleze afaceri într-o economie care se află încă sub papucul crizei", a declarat într-un comunicat Luminiţa Ristea, partener Nexia. Ristea consideră că, astfel, se va complica procedura de înregistrare în scopuri de TVA, ceea ce va conduce la întârzieri de peste o lună faţă de timpul alocat în prezent sau, în funcţie de subiectivismul organului fiscal, la neacordarea acestei înregistrări. Persoanele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA trebuie să depună o anexă la declaraţia de menţiuni care serveşte la evaluarea intenţiei şi a capacităţii persoanelor respective. Mai mult, se instituie criterii prin care se condiţionează înregistrarea. Organele fiscale vor realiza controale faptice la sediul social, pentru a cerceta dacă acesta se pretează scopului declarat de către viitoarea societate comercială.
Ristea: Statul nu are un aparat suficient de competent care să facă aceste evaluări
După toate aceste controale, organul fiscal calculează un punctaj, pe baza unei grile cu 6 criterii şi 25 de indicatori. Dacă se obţin sub 45 de puncte, atunci cel care doreşte să îşi înregistreze o societate plătitoare de TVA pică examenul în faţa statului, se arată în comunicatul firmei de consultanţă. "Ne aflăm într-o situaţie de-a dreptul orwelliană. Statul încearcă să-şi crească şi mai mult atribuţiile de control asupra mediului economic. Problema în acest caz nu ar fi controlul, ci faptul că statul nu are un aparat suficient de competent care să facă aceste evaluări. Ordinul nu va face decât să încetinească procesul de înregistrare a societăţilor comerciale prin creşterea birocraţiei şi prin impunerea unor prevederi inutile şi nerealiste, care nu au aplicabilitate practică", consideră Ristea. Ea spune că este posibil ca acest ordin să activeze piaţa de preluări a firmelor suspendate sau a vânzării-cumpărării de firme deja existente înregistrate în scopuri de TVA. Mai mult, Ordinul nu reglementează tratamentul societăţilor comerciale care nu se declară iniţial la înfiinţare plătitoare de TVA şi devin ulterior plătitoare de TVA, prin obţinerea plafonului de 35.000 euro.
sursa: Curierul National