Impozitul de 1 % pe cifra de afaceri ar putea deveni opţional. Decizia va fi luată miercuri de senatori

Reprezentanţii mediului de afaceri au solicitat modificarea impozitului pentru plafonul nou introdus, de la 500.000 euro la 1 milion de euro. Alte solicitări privesc reducerea contribuţiei pentru sectorul IT şi majorarea limitelor de deductibilitate pentru dobânzi şi costul de finanţare.

Prezenţi la comisiile pentru buget şi economie  pentru a-şi spune părerea cu privire la modificările aduse Codului Fiscal care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, reprezentanţii Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), ai Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) şi ai Asociaţiei Patronale de Software şi Servicii (ANIS) au cerut luni modificarea impozitului pentru plafonul nou introdus, de la 500.000 euro la 1 milion de euro, precum şi majorarea limitelor de deductibilitate pentru dobânzi şi costul de finanţare.

Ca atare, senatorii din comisiile de specialitate vor decide, miercuri, dacă vor lua în calcul impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri până în pragul de 1 milion de euro să fie opţională şi nu obligatorie, scrie profit.ro.

Conform unui studiu înaintat de mediul de afaceri senatorilor, toate firmele cu o cotă de profit între 4-6% vor ajunge să plătească un impozit mai mare decât în prezent. De altfel, mediul de afaceri a avertizat că măsura va afecta inclusiv investiţiile cu finanţări bancare ale marilor companii de stat, astfel încât au solicitat ca directiva europeană în domeniul să fie implementată de la 1 ianurie 2019 şi cu praguri mai mari de deductibilitate. Reprezentanţii sectorului IT au reclamat şi faptul că transferul contribuţiilor sociale de al angajator şi la angajat va conduce la o reducere de 7% a veniturilor nete ale programatorilor şi au solicitat reducerea cotei de contribuţii pentru a nu scădea aceste venituri.

Senatorii din comisiile de specialitate vor discuta, miercuri, şi amânarea tuturor acestor măsuri, având în vedere că senatorul Daniel Zamfir a depus la ordonanţă şi un alt amendament, prin care noile prevederi adoptate de Guvern să intre în vigoare de al 1 ianuarie 2019, fără a mai fi aplicate prin derogare chiar de la Codul Fiscal, care stabileşte că orice modificare a sa intră în vigoare la cel puţin 6 luni de la adoptare.

De altfel, şi premierul Mihai Tudose a declarat că recenta decizie a Guvernului de a majora de la 500.000 euro la 1 milion euro pragul până la care este aplicat impozitul de 1% pe cifra de afaceri ar urma să fie schimbată în Parlament.

 

Sursa: Adevarul.ro

Share your thoughts